Vitesse – NEC

De Gelderse Derby, in 2017 was deze voor het laatst te bewonderen in het Gelredome toen won Vitesse met 2-1. Eerder dit seizoen, toen een deel van de tribune instortte, wist Vitesse eveneens te winnen met 1-2. Wat verder opvalt als je naar de onderlinge ontmoetingen kijkt terug tot 2013 dat het in deze 8 ontmoetingen totaal het verschil nooit meer dan 1 doelpunt bedroeg. Voor Wilfried Bony wel bijzonder omdat hij in zijn Vitesse tijd furore maakte en daarmee een mooie transfer afdwong naar Swansea City. Echter is het zeer onzeker of hij de wedstrijd haalt.
Voor Vitesse geldt dat op zeker voor Grbic, die tegen FC Utrecht de rode prent pakte en voor Bazoer die nog altijd met een blessure en vermoeidheidsklachten kampt. Er zitten slechts 6 punten verschil tussen beide clubs wat op de ranglijst 2 plaatsen is. Opvallend is dat het doelsaldo wel een beter is dan die van de Arnhemmer (-4 om -9).
Bij Vitesse valt op dat ze thuis een stuk slechter presteren dan uit en bij NEC is het juist zo dat ze in uitwedstrijden op de 5e plaats staan en dus juist op vreemde bodem meer punten halen. Als je ook nog bedenkt dat Vitesse in een hele slechte fase zit qua resultaten en 2,5 dag eerder een cruciaal Europees duel heeft gespeeld dan is dat voldoende reden om NEC te tippen. Wanneer je weinig tijd hebt gehad om te herstellen en vervolgens een derby hebt waarin normaliter heel veel strijd wordt geleverd dan is dat wel een behoorlijk nadeel. Het is natuurlijk ook zo dat de kans überhaupt al groter is op een rode kaart in een derby waar de emoties hoog kunnen oplopen en met frustratie van de recente vorm zal deze kans nog iets toenemen.