Brighton – Crystal Palace

Weer een weekend nadert en weer staan we tegenover Brighton!
Na meer dan 10 wedstrijden op rij zonder overwinning voor Brighton, begon er zowaar wat kritiek te komen op Potter. De laatste drie speelweken hebben echter alles gered met overwinningen tegen Brentford en Everton en kruisjes tegen Chelsea.

Crystal Palace, ging de laatste keer zwaar onderuit thuis tegen West Ham na een verschrikkelijke eerste helft. Ze zijn echter sterk teruggekomen en Viera heeft iets opwindends voortgezet in Zuid-Londen.

Beide ploegen zullen last hebben van AFCON, maar wij denken dat het verlies van Bissouma bij Brighton iets zwaarder weegt dan de spelers die Palace verliest.

Wedtip: Crystal Palace +0.5

Brighton

Het voelt alsof je constant in gevecht bent met dit Brighton, of je nu wil dat ze winnen of verliezen. Laatst tegen Everton was de zwakte duidelijk ondanks dat ze 2-0 voor kwamen. Na die 2-0 zag Brighton er echter echt belabberd uit en moesten ze blij zijn dat het geen 3-3 werd.

Everton creëerde aan de lopende band doelkansen en als DCL in de eerste helft geen penalty had gemist, dan was het beter geweest als Everton die wedstrijd niet had omgedraaid.

Hoe dan ook, Brighton staat waarschijnlijk ergens waar je zo zou moeten staan na de helft van het seizoen, net boven de middenmoot van de ranglijst. Potter heeft een prima spelopvatting en is vaak oké in alle wedstrijden, maar je mist nog steeds die echte spits om een stap omhoog te kunnen maken en de top 5 serieus te bedreigen. Dat Bissouma naar AFCON is gegaan zal denk ik ook heel duur zijn. Hij is de sleutel in dit team en degene die alle teamonderdelen aan elkaar bindt.

Crystal Palace

Viera zet de oorlog voort in Zuid-Londen en blijft dat doen door goed gepasseerde cijfers. Velen waren van mening dat het dit jaar moeilijk zou worden voor Palace, maar de ploeg heeft echt verrast. Veel dankzij de uitleenbeurt van Gallagher natuurlijk, maar er zijn ook andere spelers die hun niveau opgekrikt hebben sinds de aanstelling van de Fransman.

Bovenal zijn het Viera’s landgenoten Mateta, Olise en Eduard die de afgelopen weken allemaal hun niveau naar een hoger plafond hebben getild.Met Zaha weg in AFCON, zullen tenminste 2 van deze 3, waarschijnlijk allemaal, beginnen aan de wedstrijd op vrijdag.

Speltips Brighton – Crystal Palace

Brighton laat al het hele jaar hetzelfde probleem zien. Tegen betere ploegen die het spel maken, is het makkelijker om hun eigen spel te spelen. Tegen slechtere ploegen, en ploegen die achteruit hangen, is het wanhopig moeilijk geweest om wedstrijden te winnen. Of, het is grotendeels moeilijk om voetbalwedstrijden te winnen, ongeacht het feit. Met zijn 9 (!) voorzetten in de competitie tot nu toe, ben je eigenlijk het ijverigst van alle teams in juist dat, om wedstrijden met een gelijkspel te spelen. Als je kijkt naar de overwinningen van Brighton in de competitie, zijn de meeste daarvan met het oneven aantal doelpunten.

Brighton slacht zelden tegenstanders af, wie ze ook zijn, en Palace heeft bewezen echt scherp te zijn als het gaat om de omschakeling met hun zeer snelle omschakelingsspelers. Het feit dat Zaha ontbreekt zien we eigenlijk bijna als een non-factor. Koyate is een tegenvaller, maar niet van het niveau dat we Bissouma een tegenvaller vinden voor Brighton.

+0.5 tot 1.85 voelt te hoog in ons boekje. Palace is een goede ploeg dit jaar en Viera heeft de laatste wedstrijden aan kracht gewonnen op zijn Frans.