AZ – Ajax

In onze laatste voetbalshow gaf ik nog aan dat ik Ajax dit zag winnen, echter na alles op een rijtje gezet te hebben en wat langer nagedacht ben ik van gedachten veranderd.
Bij AZ is er momenteel een goede sfeer en verder louter positief nieuws te vinden op dit moment. Dit gecombineerd met een fitte selectie die voornamelijk wint en als dat niet gebeurt dan spelen ze gelijk, tenminste dit gegeven gaat op sinds begin november. Dus dan hebben we het over bijna 5 maanden zonder verlies. Mede hierdoor zijn ze zowel nationaal als Europees nog in de race voor de prijzen.
AZ is ook de club die het vaakst een achterstand wist om te zetten in een overwinning. Dit zegt dat de spelers mentaal dus ook sterk zijn en tegen een betere tegenstander op papier, Ajax dus, kan dit een pluspunt zijn.
Wat valt verder op als je kijkt waar Ajax punten tegen verloor? Dat deze ploegen (Heracles, Go Ahead Eagles, Utrecht) niet per se overliepen van individuele kwaliteit maar juist heel erg veel energie leverden en als team speelden. Als dit bij een ploeg van toepassing is, dan is dat bij AZ momenteel. Het is met deze redenatie dan ook niet gek dat AZ eerder dit seizoen ook wist te winnen in de Arena en het verschil voornamelijk werd gemaakt op basis van strijd.
Ajax kreeg in de afgelopen 2 wedstrijden 4 goals tegen, als je kijkt naar de 10 wedstrijden daarvoor wist alleen PSV 1 goal te maken. Kan deels toeval zijn, maar waar Ajax 3 blessures achterin kende afgelopen weekend bleken ze toch wel vrij kwetsbaar. Je kunt je ook nog afvragen voor wie de beker belangrijker is. De status van een beker is voor AZ meer van belang en daarnaast staat AZ momenteel 4e in de competitie en dus hebben ze ook meer aan de Europa league kwalificatie prijs die vast zit aan de bekerwinnaar (althans waarschijnlijk wordt dit instappen in de play-offs voor de EL). Dus een duidelijk antwoord!