Wat zijn zekerheden en arbitrage?

In de wereld van weddenschappen zijn er twee termen die vrij vaak worden gebruikt. Zekerheden, ook wel sure bets genoemd, en Arbitrage is een systeem dat kort gebruik maakt van fouten in de winkansen om een gunstige uitkomst te vinden, ongeacht hoe bijvoorbeeld een wedstrijd eindigt. Deze spelmethode was vroeger veel gemakkelijker te gebruiken toen de gokbedrijven elkaar over het algemeen iets slechter in de hand hadden. Tegenwoordig liggen de meeste wedkantoren redelijk dicht bij elkaar qua quoteringen dus zijn er minder arbitragemogelijkheden, maar af en toe  zijn er nog steeds mogelijkheden om surebets te vinden met een bepaalde marge.

Hoe werkt surebets?

In het kort, het is net zoals het klinkt, een veilig spel. Om een sure bet te kunnen spelen, is het belangrijk om kansen te vinden in een wedstrijd waar, ongeacht de uitkomst, jij als speler een winst zult vinden. Bij dit concept zijn twee bedrijven nodig die het niet volledig eens zijn over het bepalen van de winkansen. Een voorbeeld is als we een KNVB Beker wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax nemen. Bedrijf A biedt zijn quotering van (overwinning inclusief extra tijd en strafschoppen) aan 2.10 voor Feyenoord terwijl bedrijf B 2.10 biedt bij Ajax op dezelfde wedstrijd. De bovenstaande kansen betekenen dat u een winst kunt maken ongeacht hoe de wedstrijd eindigt. Laten we het nog eens nader uitleggen:

Als je ervoor kiest om 10 euro per wedstrijd in te zetten, zal je altijd 21 euro winnen terwijl je in totaal 20 euro inzet (10 euro op Feyenoord bij bedrijf A en 10 euro op Ajax bij bedrijf B). Dit betekent nog steeds dat uw winst 1 euro zal zijn en uw rendement/ROI dus 5 procent.
Om uit te maken of het een zekere weddenschap is of niet, is er een formule te gebruiken.

1 / quotering A = x%

1 / quotering B = y%

In het voorbeeld hierboven is de quotering A 2,10 en hetzelfde geldt voor de quotering B. X komt dan overeen met 47,6%, net als Y. Vervolgens tel je deze percentages 47,6 + 47,6 bij elkaar op en krijg je het getal 95,2. Om deze getallen te gebruiken om een arbitrage marge te berekenen en dus of een spel een sure bet is of niet, gebruiken we 100 – het resultaat van x + y (95.2). Als de uitkomst lager dan 100 is betekent dat dat we een sure bet hebben gevonden.

Het bovenstaande voorbeeld kan als eenvoudig worden beschouwd omdat de winkansen gelijk zijn. Dit zal natuurlijk zeer zeldzaam zijn, daarom gebruiken we nu compleet andere odds om mee te oefenen. Deze keer zijn het quoteringen van 1.40 en 8.50 die van toepassing zijn. Dit bekent dus dat de quotering van 1.40 een grote favoriet is in deze wedstrijd!

1 / quotering A (1.40) en 1 / quotering B (8.50) betekent dat we de getallen 71.4 en 11.8 krijgen. Net als voorheen tellen we deze getallen bij elkaar op en zien dan dat de uitkomst onder de 100 ligt (83,2).

Als we dan op deze kansen wedden, kunnen we niet op beide hetzelfde bedrag zetten, maar zetten we verschillende bedragen in op beide partijen. Om dit te berekenen gebruiken we een formule die er als volgt uitziet waarbij het budget voor het spel in totaal 10 euro is:

De uitkomst van kans A = 71,4 moet nu gedeeld worden door de totale uitkomst (83,2). 71 / 83.2 = 0.858 De uitkomst van kans B = 11,8 moet nu gedeeld worden door de totale uitkomst (83,2). 11.8 / 83.2 = 0.142
Bovenstaande getallen betekenen dat 85,8% van de totale som van 100 euro geplaatst zal worden tegen een kans van 1,40, terwijl 14,2% van de totale som geplaatst zal worden tegen een kans van 8,50.

Spel 1 wordt dan 1,40 x 8.58 = 12.01 euro in geval van winst.
Spel 2 wordt dan 8,50  x 1.42  = 12.07 euro bij winst.

Op deze manier zal er altijd een rendement/ROI van meer dan 20 procent worden behaald, ongeacht wie de wedstrijd zal winnen. (ROI = 2.01/20×100)
Hoe kan ik het makkelijkst surebets vinden en zijn hier risico’s aan verbonden?

Het lijkt nu heel makkelijk, echter zijn deze arbitragemogelijkheden moeilijk te vinden. Ook is snelheid erg belangrijk, aangezien bedrijven zich bewust zijn van deze sure bets, zullen zij bijzonder snel zijn in het corrigeren van de markt. Daarnaast zijn de marges bij deze sure bets erg klein en hebben sommige bedrijven een maximuminzet wat het soms vermoeilijkt om een sure bet te spelen. Bedrijven zijn uiteraard niet blij met sure bets, en kunnen beperkingen opleggen. In het ergste geval kan het zelfs een schorsing opleveren.

Samenvatting

Het spelen van zogenaamde Surebets / Arbitrage is precies zoals het klinkt; “Veilig spelen”.
Surebets zullen, ongeacht de uitkomst, een positief rendement opleveren.
De voordelen zijn groot, maar het is belangrijk om veel tijd aan deze vorm van wedden te besteden en ook de beperkingen van de kansspelbedrijven