Wat zijn eenheden en hoe gebruik ik ze?

Als je praat met mensen die al bekend zijn met sportweddenschappen of weddenschappen in het algemeen, komt een woord, units, vaak ter sprake. In het Nederlands wordt het eenvoudig vertaald als “eenheid”. Eenheden zijn een maat om aan te geven hoeveel je moet inzetten op een wedstrijd. Laten we het uitleggen:

Als een speler vertelt dat er 10 euro is ingezet op Manchester United om vanavond Real Madrid te verslaan, zegt dat eigenlijk niets meer dan dat er 10 euro is ingezet op een weddenschap. Voor een individu is 10 euro misschien extreem veel geld, terwijl iemand anders het ziet als een klein deel van zijn bankroll. Met andere woorden, het bedrag zegt in speltheoretisch opzicht niets meer dan dat er 10 euro is geïnvesteerd.

Als de vriend in plaats daarvan had gezegd dat hij of zij 5 van de 10 eenheden had ingezet op een nederlaag van United tegen Real, dan hadden we snel kunnen zien dat dit een gemiddelde wedstrijd is. Dat, zoals in dit geval, 5 eenheden overeenkomt met 10 euro doet er niet echt toe. Voor iemand anders is 5 eenheden misschien 1 euro of 100 euro. De grootte van je bankroll bepaalt dus hoeveel euro een eenheid is.

Zoals vermeld in vorige hoofdstukken ( Bankroll Management ), is het belangrijk dat de Eenheidsgrootte wordt afgestemd op je totale bankroll. Een goed voorbeeld en een vrij eenvoudige eenheidschaal is 1-5 waar 1 overeenkomt met iets meer dan één procent van je bankroll terwijl 5 overeenkomt met iets meer dan vijf procent.

Laten we zeggen dat je bankroll 100 euro  is en je kiest om te spelen met een schaal van 1-5 eenheden.

1/5 komt dan overeen met 1 euro.
2/5 zou dan overeen moeten komen met 2 euro, enzovoort.

Hoeveel eenheden je vervolgens op een weddenschap moet inzetten, kan je bepalen aan de hand van kwaliteit van de wedstrijd. Krijg je een erg goede quotering ten opzichte van jouw ingeschatte winkans, zet dan meer eenheden in dan op een zwakkere game.

Samenvatting

Eenheden is de meest gebruikte term als het gaat om hoeveel er wordt ingezet op een wedstrijd.

Eenheden moeten vallen in en worden aangepast aan je specifieke bankroll met een bijbehorende schaal. Bijvoorbeeld, 1-5 waar 2-3 over het algemeen het meest gebruikelijk is en overeenkomt met een bepaald percentage van je bankroll.

Eenheden zijn goed te gebruiken, zowel voor jezelf als voor anderen. Met dit systeem wordt het dus gemakkelijk om deel te nemen aan spelexperts en te weten wat ze bedoelen als de rating bijvoorbeeld 3 uit 5 is.

Het plaatsen van je weddenschappen met behulp van eenheden in zogenaamde spreadsheets (zie meer hierover in het hoofdstuk ” Spreadsheet – Hou je statistieken bij ” ) is het meest gebruikelijk en het gemakkelijkst.

bij ” ) is het meest gebruikelijk en het gemakkelijkst.