Wat is een betting exchange en hoe werkt het?

De meeste wedkantoren bieden wedstrijden in hun markten met de door hun opgezette quoteringen aan. Er zijn echter een paar bedrijven, met name Betfair, die aanbieden dat een betting odds exchange of uitwisseling wordt genoemd. Dit betekent dat weddenschappen die geplaatst worden op een zogenaamde exchange gespeeld worden tegen andere spelers en dus niet tegen een specifiek wedbedrijf en zijn bookmakers. Een echt spannend alternatief en dit is hoe het werkt.

Het grote verschil tussen een betting exchange versus een regulier wedkantoor is dus de structuur van het spelen tegen andere spelers. De weddenschapsbeurs treedt op als tussenpersoon bij weddenschappen en hoeft zich dus niet druk te maken over hoe de kansen fluctueren.

De inkomsten voor de wedkantoor komen simpelweg uit een vergoeding die wordt genomen in de vorm van zogenaamde commissie. Een bedrag dat varieert tussen de bedrijven, maar in het algemeen spreken we over ongeveer 1-5 procent van de winst.

Terug of boeken?

Om überhaupt te kunnen spelen, is het belangrijk dat de spelers kansen bieden waarop je kunt inzetten. Dit wordt het boeken van een spel genoemd. Wanneer je als speler een spel boekt, betekent dit dat je vindt dat een spel een te hoge of lage quotering heeft. Met andere woorden, je kunt een quotering instellen waar andere spelers van kunnen profiteren. Mocht je, tegen de verwachting in, niet iemand krijgen die van jouw quotering gebruik maakt, dan wordt het geld weer op de rekening gezet en dus geannuleerd.

Voorbeeld:

SC Cambuur is dit jaar gepromoveerd naar de Eredivisie. De kans dat ze de Eredivisie gaan winnen is nihil, hoewel Leicester City het mirakel van de Premier League een aantal geleden heeft mogelijk gemaakt. Als je inzet op dat SC Cambuur de Eredivisie wint krijg je bijvoorbeeld 100 keer je inleg. Als iemand op deze weddenschap bijvoorbeeld 100 euro inzet en de ploeg niet wint, dan win je 100 euro. Als daarentegen de verrassing der verrassingen plaatsvindt, ben jij nu diegene 10.000 euro schuldig.

De geboden quoteringen op deze markt zorgen voor meer kansen, wat vaker gaat gebeuren op de betting exchange. Theoretisch kan je dus hele goede weddenschappen vinden op deze betting exchange omdat er geen wedkantoor achter de quoteringen zit maar het de spelerspool is. Een markt kan ook verschillende winkansen aanbieden op alle mogelijke niveau’s dus zorg ervoor dat je de hoogste en beste vindt

Voorbeeld:

Je favoriete team SC Cambuur is net gepromoveerd. Bij alle reguliere wedkantoren die je hebt gecontroleerd, zijn de kansen dat het team de Eredivisie wint rond de 70-80 keer het geld, maar op jouw weddenschap exchange, heeft iemand 100 keer de kans geboden op het kampioenschap. Je kiest er dus snel voor om op deze weddenschap 100 euro te plaatsen en zal je dus 10.000 euro kunnen winnen als SC Cambuur, tegen alle verwachtingen in, eerste wordt. Als de ploeg geen kampioen wordt, gaat je weddenschap naar de persoon die gekozen heeft om de wedstrijd te boeken voor 100 keer het geld. Maar je hebt een betere weddenschap geplaatst dan bij de reguliere wedkantoren waar je minder voor je geld kreeg.

De voordelen zijn groter dan de nadelen!

Spelen met de hulp van een betting exchange is een goed alternatief voor de meer traditionele bookmakers. De voordelen zijn legio: er zijn kansen op hogere winkansen, de spanning van het zelf kunnen verkopen van de winkansen en het risico op verjaring bestaat niet, waardoor een betting exchange in veel gevallen een echte winnaar is in de jungle van de bookmakers. De keerzijden die er nog steeds zijn, zijn echter belangrijk om bij je te hebben wanneer het tijd is om jezelf in het book / back denken te storten. Ten eerste is het belangrijk om de commissie van het bedrijf in de gaten te houden. Als het slechts een enkel procent is, is het geen probleem, maar als er een commissie van 5% is, kan het de moeite waard zijn om een of twee keer na te denken of het de moeite waard is. De kansspelindustrie is over het algemeen hard en de marges zijn klein. In sommige gevallen kan vijf procent de hele beoogde winst dekken. Als je bovendien een speler bent die vooral graag op wat kleinere markten speelt, kan het soms echt moeilijk zijn om het juiste spelaanbod te vinden. Over het geheel genomen wegen de voordelen echter duidelijk het zwaarst en is Betfair, waarvan gezegd kan worden dat het de grootste betting exchange is, een zeer interessante.

Samenvatting

Een betting exchange daagt de traditionele wedkantoren uit en stelt je als speler in staat om zowel quoteringen te boeken als om te keren. In veel gevallen biedt een betting exchange hogere odds dan reguliere wedkantoren.
De mogelijkheid om als bookmaker op te treden maakt de ervaring nog spannender.
Als speler op een betting exchange loop je niet het risico beperkt te worden, maar eerder het tegenovergestelde. De kans dat je een iets lagere fee / commissie aan de beurs moet betalen, wordt meestal juist groter.