Hoe werkt ROI?

Wat is ROI?

ROI (Return On Investement) is een term die vaak wordt gebruikt als het gaat om investeringen. Vandaar dat deze term ook relevant is voor sportweddenschappen.  De ROI vat in 1 getal samen hoe goede speler je bent, aangezien het je rendement op je totaal geïnvesteerde bedrag representeert.

Voor sportweddenschappen betekent dit dus een getal wat je gemiddelde winst samenvat. Als je, bijvoorbeeld 1000 spellen hebt gespeeld gedurende een jaar met een flat bet (lees meer hierover in het hoofdstuk Terminologie) van 10 euro met 500 in totale winst, dan laten je statistieken een ROI zien van 5%. Concreet betekent dit dat je als speler een winst hebt gegenereerd van 5 euro per 100 euro inzet.

Hoe berekenen?

Het berekenen van je ROI  is eenvoudig. De getallen die je nodig hebt zijn de netto winst en je totaal geïnvesteerde bedrag.
In het bovenstaande voorbeeld hebben we dus een winst van 500 euro en een geïnvesteerd bedrag van 1000 x 10 = 10000 euro.
Als je deze bedragen door elkaar deelt krijg je 0.05 wat gelijk staat aan een 5% Return On Investement.
Als je winstgevend speelt komt hier dus ook een positief getal uit. Echter, als je verliesgevend speelt zal er een negatief getal uitkomen, aangezien je winst dan negatief is.
In formulevorm bereken je de Return On Investment uitgedrukt in een percentage (vandaar x100) dus als volgt:
ROI (%) = Winst / Totaal geïnvesteerd bedrag x 100

Met welke ROI moet je tevreden zijn?

Over langere periode winst behalen op sportweddenschappen is geen gemakkelijke taak. In het algemeen neemt de moeilijkheid om een hoog rendement te behouden toe naarmate je hoger in de seriesystemen speelt. Aangezien de meeste mensen verliesgevend zijn, is elke positieve ROI al erg netjes. 1% ROI is dus goed terwijl 10% helemaal uitstekend is. Het is ook belangrijk te onthouden dat volume uiterst belangrijk is. Om een goed overzicht te krijgen en conclusies te kunnen trekken over je kunde, worden 500 wedstrijden door veel gokkers beschouwd als de gouden grens om te kunnen bepalen of je winstgevend inzet. Bij weinig wedstrijden is de variantie door een gebrek aan sample size erg groot. Zo zullen 500 games meer zeggen over of je winstgevend speelt dan 5 games.

Samenvatting

ROI, Return On Investment, wordt gebruikt om het rendement van je weddenschappen te berekenen.
De methode berekent het succes vooral over een langere periode en is een uitstekende manier om te zien of je op lange termijn een winnende speler bent.